panou-solar-cu-tuburi-vidate-5Componenta unui sistem solar termic

  • Colector (panou solar) – Dimensionare-Primul pas in alegerea sistemului este stabilirea numarului necesar de panouri.Unghiul de inclinare al panourilor trebuie sa fie +/- 10 grade fata de latitudinea locului.Incarcarea acoperisului nu trebuie neglijata iar sistemul de fixare trebuie ales cu grija astfel incat sa nu apara infiltratii prin acoperis
  • Boiler (recipient de stocare a apei calde) – Volumul si dimensiunea boilerului au de asemenea o importanta deosebita asupra pozitionarii in camera tehnica. Supradimensionarea sau subdimensionarea sistemelor nu creste performanta sistemului. Pozitionarea boilerului se face deobicei in interior deoarece plasarea in exterior poate duce la deteriorarea boilerului si pierderea de energie. Datorita greutatii boilerului trebuie calculata incarcarea planseului in camera tehnica.
  • Lichidul antiinghet – Lichidul care circula prin panouri este de tip antigel
  • Kit hidraulic cu sistem electronic de control – Analizeaza datele de la senzori si determina cand este suficienta energie pentru colectare.
  • Vas de expansiune – este prevazut in sistemul panourilor solare .Are rolul de protectie contra suprapresiunii cand temperatura este ridicata si mentinerea presiunii cand fluidul are temperatura scazuta.

Componenta unui sistem solar termic destinat incalzirii apei menajere

1.Sistem solar termic pasiv – Este cel mai vandut sistem deoarece nu are sisteme auxiliare pentru a functiona Contine Panourile Solare si Boilerul

2.Sistem solar termic activ (sistem care foloseste diverse dispozitive in vederea transportului de caldura) – Sistemul este necesar atunci cand recipientul (Boilerul) este pozitionat la un nivel inferior panourilor solare.