img_3120-300x300        Instalatiile electrice de medie tensiune sunt acele instalatii care functioneaza la tensiuni mai mari de 1KV, respectiv la tensiuni de 6KV, 10KV sau 20KV.

        În functie de modul în care se realizeaza aceste instalatii acestea pot fi de doua categorii: aeriene sau subterane. Liniile electrice aeriene de medie tensiune (LEA mt) se realizeaza cu stalpi de beton de tip vibrati centrifugati sau precomprimati, pe care se monteaza accesoriile de sustinere a conductoarelor electrice, si anume console, izolatori si alte elemente.

        Conductoarele electrice aeriene de medie tensiune, de diferite sectiuni, sunt special realizate pentru aceste scopuri. Liniile electrice subterane de medie tensiune (LES mt) se realizeaza prin pozarea subterana a cablurilor electrice de medie tensiune. Deasemenea, pot exista situatii în care cablurile electrice de medie tensiune sunt pozate aparent, pe stelaje metalice sau pe alte accesorii.

        Posturile de transformare, o parte componenta deosebit de importanta a instalatiilor electrice de medie tensiune, sunt cele în care se realizeaza transformarea tensiunii de alimentare, din nivelul de medie tensiune, în cel de joasa tensiune, utilizat de majoritatea receptoarelor de energie electrica.

        Acestea, în functie de modul de montaj si amplasare, pot fi de tip aerian (PTA), subteran (PTS) sau în cabina zidita (PTZ), respectiv în anvelopa de beton sau de metal (PTAb). Partile componente ale posturilor de transformare sunt celulele de medie tensiune (6, 10 sau 20KV), transformatoarele si respectiv tablourile cu aparatajul de joasa tensiune (0,4KV).

        img_5609-300x300Deosebit de importante în constructia instalatiilor de medie tensiune, fie în constructie aeriana sau subterana sunt realizarea accesoriilor, si anume racordurile la aparataje (capete terminale de medie tensiune), mansoanele pentru situatiile speciale respectiv conexiunile.

       Electric Light este atestata ANRE (Autoritatea Nationala de reglementare în domeniul Energiei din România) pentru proiectarea si executarea de linii electrice, aeriene sau în cablu, cu tensiuni între 0,4-20kV si posturi de transformare.