img_3127-300x300Prin instalatie de legare la pamant se intelege ansamblul format din electrozi ingropati in pamant, legati intre ei, si conductoare de legare la pamant, montate intre electrozi si intre acestia si instalatiile electrice. Rolul acestor instalatii este de a dirija in pamant, in conditii de siguranta a curentilor proveniti din descarcari atmosferice sau a curentilor de defect datorita deteriorarii sau conturarii izolatiei (instalatii de legare la pamant de protectie), precum si asigurarea unui anumit mod de functionare a instalatiilor de curenti tari sau de telecomunicatii (instalatii de legare la pamant de exploatare).

Partea principala a unei instalatii de legare la pamant o constituie priza de pamant. Aceasta este formata dintru-un ansamblu de elemente in contact cu pamantul (electrozi ) prin care se realizeaza transmiterea curentilor in pamant. Conductoarele de legare la pamant, ingropate in pamant si neizolate , se considera ca fac parte din priza de pamant , deoarece participa si ele la transmiterea curentului in pamant .

Conductoarele de legare dintre electrozi pot fi considerate electrozi ai prizei daca sunt neizolate. Conform STAS – 6119- 68 si STAS – 4102-63, toate conductoarele ingropate in pamant trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de dimensiuni minime (sectiuni, grosimi) si de material ca si electrozii prizei de pamant.

Independent de necesitatile instalatiilor electrice, se intalnesc frecvent retele de conducte metalice de apa potabila , mantale metalice de cabluri, care au un contact bun si pe o suprafata mare cu solul, putand fi folosite de aceea ca prize de pamant. Ele constituie prize de pamant naturale, diferite de prizele de pamant artificiale formate, de exemplu, din tevi de otel, banda de otelrotund sau cornier, ingropate in pamant exclusiv pentru a realiza legaturi la pamant .