img_5614-300x300Bransamente subterane

Bransamentul electric reprezinta instalatia de joasa tensiune destinata alimentarii cu energie electrica a unui consumator, executata de la linia electrica de distributie pana la contorul electric de la consumator.

Partile principale ale bransamentului electric sunt:

– bransamentul propriuzis subteran care constituie legatura de la linia electrica subterana pana la nisa bransamentului;

– nisa de bransament, care reprezinta un gol paralelipipedic, amenajat in zid sau construit special, in care se monteaza echipamentul electric necesar protejarii coloanei electrice si distribuirii energiei electrice;

– coloana electrica, care constituie legatura dintre echipamentul nisei si contorul abonatului.

Domeniul de aplicare al proiectului se refera la executarea bransamentelor electrice subterane de joasa tensiune, utilizate pentru alimentarea cu energie electrica a consumatorilor care solicita puteri electrice mici (pana la 50 kW) pentru instalatiile de utilizare. Se enumera toate operatiile necesare la acest gen de lucrari, in scopul uniformizarii tehnologiei respective. Procesul tehnologic de executie a bransamentelor se refera doar la lucrarile realizate fara tensiune. Domeniul de aplicare al proiectului se reflecta asupra lucrarilor noi si a reperatiilor capitale. Bransamentele se proiecteaza si executa numai in baza dosarelor preliminare depuse la intreprinderea furnizoare de energie electrica si aprobate de aceasta.

img_5580-300x300Bransamente aeriene

Bransamentul aerian asigura legatura cu conductoare aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a intreprinderii furnizoare de energie si pana la firida de bransament a abonatului. In functie de pozitia consumatorilor fata de reteaua aeriana de joasa tensiune, se deosebesc doua tipuri de bransamente:

Bransamente fara traversare, cand reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului cu consumatorii.

Bransamente cu traversare, cand reteaua electrica se afla pe partea opusa a drumului, fata de consumatori

Aceste bransamente se impart, la randul lor, in alte doua categori, dupa modul in care se face intrarea in cladire: Bransamente cu suport pentru zid, cand cladirea are o inaltime mai mare de 4 m de la streasina. Bransamente cu suport pe cladire, cand aceasta are o o inaltime sub 4 m la streasina.

 

Bransamentele se proiecteaza si executa numai in baza dosarelor preliminare depuse la intreprinderea furnizoare de energie electrica si aprobate de aceasta.